SeCosta és un projecte de ciència ciutadana iniciat l’any 2018 per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears.
El seu objectiu principal és involucrar alumnes d’educació secundària en la investigació del medi marí i costaner, permetent-los participar activament en diverses fases del procés científic.
En el marc de SeCosta, els estudiants construeixen instruments de mesura de baix cost i basats en codi obert, com ara topògrafs, sondes batimètriques, mareògrafs, baròmetres i sondes de temperatura. Aquests dispositius els permeten recollir dades sobre paràmetres com la topografia de platges, batimetries, temperatura de l’aigua i nivell de la mar. Les dades obtingudes són compilades per l’equip investigador i utilitzades en diversos projectes de recerca relacionats amb l’impacte del canvi climàtic a les costes de les Illes Balears i l’estudi del nivell de la mar.
A més de la recollida de dades, SeCosta ofereix tallers per a professorat d’educació secundària, proporcionant-los la formació necessària per construir els dispositius juntament amb l’alumnat i dur a terme campanyes de mesura. Això facilita la implementació de projectes educatius multidisciplinaris que augmenten la consciència ambiental i l’interès per la recerca científica entre els estudiants.
Al llarg dels anys, SeCosta ha organitzat congressos d’estudiants on els participants presenten els resultats de les seves investigacions.
Copia-de-Presentacio-IES-Port-Alcudia_compressed-1